Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 στην Ολομέλεια του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής η συζήτησης επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκης, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «ιστορικό και ως ένα πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα για τη χώρα μας», καθώς για πρώτη φορά, όπως τόνισε «η Ελληνική κοινωνία αλλά και η ίδια η δημοκρατία μας, θωρακίζεται με τρόπο συνεκτικό απέναντι στο λόγο του μίσους και την ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική.»

Επεσήμανε ότι «ο ρατσισμός και η ξενοφοβία συνεχώς μεταλλάσσονται και αλλάζουν μανδύα και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής κρίσης», τονίζοντας ότι «η νέα ακροδεξιά παίρνει τεχνηέντως τη μορφή του λαϊκισμού και καταφέρνει δυστυχώς να διεισδύει και να βρίσκει συναίνεση στους κόλπους των φτωχότερων στρωμάτων». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, όπου από το 1991 – οπότε άρχισε η αθρόα εισροή μεταναστών στη χώρα μας – και για 20 σχεδόν χρόνια μέχρι το 2009, τα εκλογικά της ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά της τάξης του 0,1% για να εκτιναχθούν όμως στη συνέχεια κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στις εκλογές του 2012 στο 6,9% και στις Ευρωεκλογές του 2014 στο 9,4%. Σημείωσε δε, ότι για το σκοπό αυτό «ως Πολιτεία πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, και να επανεξετάζει και να προσαρμόζει το θεσμικό της οπλοστάσιο προκειμένου φαινόμενα ρατσισμού να ξεριζώνονται εν τη γεννέση τους.»
Ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε επίσης και στο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο τόνισε ότι θα πρέπει – ύστερα από συζήτηση με τα κόμματα και την κοινωνία – να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας, όπως είναι άλλωστε η πάγια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ώστε η ελληνική νομοθεσία να εναρμονισθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – με το οποίο ποινικοποιούνται πλέον ξενόφοβες και ρατσιστικές συμπεριφορές οι οποίες εκδηλώνεται μέσω της επιδοκιμασίας ή της κακόβουλης άρνησης  του Ολοκαυτώματος αλλά και όλων των εγκλημάτων γενοκτονίας – «αποτελεί μια ευκαιρία  ώστε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, παρά τις επιμέρους πολιτικές τους διαφορές και διαφωνίες, να στοιχηθούν και να επιδείξουν μηδενική ανοχή στο μίσος, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.»